/ nyomtatás

Csór földrajzi elhelyezkedése

Községünket, nem is olyan régen még a 8-as főút vágta ketté. A sokak által várva várt elkerülőt 2006. november 10-én adták át díszes keretek közepette. Ezáltal sokkal csendesebbé vált az élet.
 
Amúgy meg Székesfehérvár és Várpalota között fekszünk, utóbbihoz kicsit közelebb. Egy kilométerre található Veszprém és Fejér megye határa. Északon a Bakony, délen hazánk egyik legnagyobb lápterülete, a Sárrét ölel bennünket körbe. Sajnos ez a minden szempontból mezsgyére kényszerítettség hozott magával számos hátrányos dolgot is. Szomszédos falvaink közül egyedül Iszkaszentgyörgyre vezet út. A csatornázás elkészítését hátráltatta az a tény is, hogy nem tudtunk összefogni egy településsel sem. Csór kiemelt vízbázis, a mérések alapján rendkívül jó minőségű vízzel. A vízmű mellett található hegyből fakadó karsztforrás látja el vízzel Székesfehérvárt, s a helyi embereket. De tudunk egyéb forrásokról is, amik melegvizesek. Ezek vizsgálata, kiaknázása még várat magára.
 
A község talaja igen változatos, legnagyobb részt tőzeg és alluvális üledék borítja. De lösz, dolomit és édesvizű mészkőkavics is található a területén. A forrást adó hegy mészkőből áll, mind a laikusok, mind a szakemberek szerint jó az esélye annak, hogy barlangot őrizzen a gyomrában.
 
A csóri földek nem túl jó minőségűek, kövesek, aranykorona értékük többnyire elég alacsony. Főleg búzát, napraforgót, árpát és kukoricát termelnek rajta. A legjobbak a falu alján találhatóak, ahol régen a grófok kertjei voltak. Azokban az időkben, s még a falunkban dolgozó bolgár kertészek ténykedése alatt is messze földre híres volt a csóri káposzta.
 
 
Adottságai…
 
Mivel közelében vagyunk a hazai viszonylatban ipari fellegvárnak számító Székesfehérvárnak, ezért a munkahely találási lehetőségek kedvezőek. Falunkban a munkanélküliség nem számottevő. Legtöbben a könnyűiparban dolgoznak.
 
Lakosságszámunk az utóbbi 15 évben 250 fővel emelkedett. Folyamatosan érdeklődnek építési telkek, vállalkozások letelepítése után. A rendezési tervünkben szereplő, ipari célra hasznosítható területek mind a keleti határunkon vannak, remek kondíciókkal bírnak. A víz és a villany könnyen megoldható, az utak közvetlenül a területek mellett haladnak el. Székesfehérvár autóval 5 perc alatt elérhető.
 
Csór sportos falu, hiszen saját tekepályával, tornateremmel, futballpályával, BMX-krosszpályával bír. Az eddig szem előtt levő településünk már jóval csendesebb lett. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a látogatók ezután bejöjjenek a faluba, s miattunk jöjjenek, mert itt szórakozási, művelődési, sportolási lehetőségeket találnak.
 
 
Tervek…
 
Szeretnénk a rendezési tervet módosítani, hogy még több építési telket alakíthassunk ki, ezáltal kielégítve a növekvő igényeket. Első nagy beruházásunknak a csatornázást neveztük ki, amihez forrásként szeretnénk felhasználni a 2007 márciusában induló Új Magyarország program forrásait. A csatornázás több szempontból is elengedhetetlen (2013 közepére megvalósult). Megkönnyíti a telkek értékesítését, a vállalkozások letelepedését, környezetünk védelmét. Egy XXI. századba kívánkozó település nem létezhet nélküle.
 
 
Tervezzük a falunk közepén található XVIII. századi magtár önkormányzati kézbe vételét, rekonstrukcióját, közcélra való használását.
 
Szeretnénk racionalizálni önkormányzatunk működését. Gazdaságosabbá kívánjuk tenni a középületek fűtését, az elöregedő vízhálózatunkat.
 
A meglevő sportlétesítményeket szeretnénk bővíteni, egy sport komplexumot kialakítva ezzel. Ide kapcsolódik a környező turistaútvonalak propagálása, vendéglakások biztosítása. A nagy népszerűségnek örvendő Fehérvár Rali szervezésében is részt kívánunk venni.
 
Mindig is álmunk volt külhoni országok falvaival kapcsolatokat kiépíteni. Ezt főleg a gyermekek részre biztosítandó cserekapcsolatok miatt tartjuk fontosnak.
 
De minden egyéb más ötlet, önkezdeményezés útját szívesen egyengetjük, amennyiben annak a hátterében valódi érdekcsoport áll.