/ nyomtatás

IV. Magyar Értékek Napja (2019. szeptember 7., Budapest)

IV. Magyar Értékek Napja (2019. szeptember 7., Budapest)

A Hungarikum Bizottság, a lakiteleki Népfõiskola Alapítvány, a Nemzeti Mûvelõdési Intézet valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége a Budapesten a Szent István Bazilikában és a Pesti Vigadó épületében negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Értékek Napját. A rendezvényen a megyék és a határon túli Kárpát-medencei magyar régiók képviseltették magukat a jelen lévõ települések kiemelt értékeivel. A Bazilikában a megyék terményeibõl összeállított kosarakat szentmise után a történelmi egyházak képviselõi áldották meg. Ezt követõen a Vigadóban a meghívott elõadók a hazai települési értéktári munka eredményeit vették számba egy konferencia keretében. Ezzel párhuzamosan lehetett megtekinteni a megyék és régiók válogatott értékeibõl összeállított installációkat, bemutatókat – asztalokon, továbbá a terménykosarakat egy nagyméretû térképen elhelyezve. Az élõ szellemi-kulturális értékek bemutatója (zene, néptánc) oldotta a konferencia elõadásainak szigorúságát.

Önkormányzatunk Települési Értéktárbizottsága, illetve egész településünk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy meghívott résztvevõként néhány értékét szerepeltethette az értékasztalokon. A Fejér megyei küldöttséget vezette, a rendezvény megyei részvételét Máhr Zoltán, az NMI Fejér megyei irodájának igazgatója irányította; a csóri települési értéktárat dr. Hári Gyula, az értéktárbizottság elnöke képviselte. A település értékeit bemutató, 2017-ben megjelent kiadvány (Hári Gyula: Bevezetés a települési értéktárba – Csór község), valamint a helyi értékekrõl készült film mellett (Hári Gyula – Horváth Lajos: A Sárrét és a Bakony peremén) helyi termelõk borai növelték a bemutató színvonalát. Elmondhatjuk, hogy a Fejér megyei terménykosárban és az értékasztalon móri borok mellett a borászok között csóri bortermelõké volt a fõ szerep. Ezúton is köszönjük Balom Zsolt (olaszrizling), Rechner Csaba (olaszrizling és portugieser, vagy hagyományos nevén: oportó), továbbá Rédei József (vörös vegyes) kiállításra felajánlott borait. Nem mellesleg korábban mindegyikük a kornyéki bormustrákról érmekkel tértek vissza ezekkel a borokkal. Ehhez ezúton is gratulálunk nekik!

Bízunk benne, hogy ezeknek és más, itt most meg nem jelent termékeknek, termelési ágazatoknak, akár olyanoknak, amelyek köre még nem került be településünkön az értéktárba, falunk gazdaságának az elõremozdításában is jelentõsége lehet, ahogy a borászatnak az elmúlt évszázadokban kiemelkedõ szerepe volt Csóron.

A 2., 5. és 6. kép a fenti honlapról származik, a többi felvételt Hári Gyula készítette.