/ nyomtatás

IV. Magyar Értékek Napja (2019. szeptember 7., Budapest)

IV. Magyar Értékek Napja (2019. szeptember 7., Budapest)

A Hungarikum Bizottság, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége a Budapesten a Szent István Bazilikában és a Pesti Vigadó épületében negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Értékek Napját. A rendezvényen a megyék és a határon túli Kárpát-medencei magyar régiók képviseltették magukat a jelen lévő települések kiemelt értékeivel. A Bazilikában a megyék terményeiből összeállított kosarakat szentmise után a történelmi egyházak képviselői áldották meg. Ezt követően a Vigadóban a meghívott előadók a hazai települési értéktári munka eredményeit vették számba egy konferencia keretében. Ezzel párhuzamosan lehetett megtekinteni a megyék és régiók válogatott értékeiből összeállított installációkat, bemutatókat – asztalokon, továbbá a terménykosarakat egy nagyméretű térképen elhelyezve. Az élő szellemi-kulturális értékek bemutatója (zene, néptánc) oldotta a konferencia előadásainak szigorúságát.

Önkormányzatunk Települési Értéktárbizottsága, illetve egész településünk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy meghívott résztvevőként néhány értékét szerepeltethette az értékasztalokon. A Fejér megyei küldöttséget vezette, a rendezvény megyei részvételét Máhr Zoltán, az NMI Fejér megyei irodájának igazgatója irányította; a csóri települési értéktárat dr. Hári Gyula, az értéktárbizottság elnöke képviselte. A település értékeit bemutató, 2017-ben megjelent kiadvány (Hári Gyula: Bevezetés a települési értéktárba – Csór község), valamint a helyi értékekről készült film mellett (Hári Gyula – Horváth Lajos: A Sárrét és a Bakony peremén) helyi termelők borai növelték a bemutató színvonalát. Elmondhatjuk, hogy a Fejér megyei terménykosárban és az értékasztalon móri borok mellett a borászok között csóri bortermelőké volt a fő szerep. Ezúton is köszönjük Balom Zsolt (olaszrizling), Rechner Csaba (olaszrizling és portugieser, vagy hagyományos nevén: oportó), továbbá Rédei József (vörös vegyes) kiállításra felajánlott borait. Nem mellesleg korábban mindegyikük a kornyéki bormustrákról érmekkel tértek vissza ezekkel a borokkal. Ehhez ezúton is gratulálunk nekik!

Bízunk benne, hogy ezeknek és más, itt most meg nem jelent termékeknek, termelési ágazatoknak, akár olyanoknak, amelyek köre még nem került be településünkön az értéktárba, falunk gazdaságának az előremozdításában is jelentősége lehet, ahogy a borászatnak az elmúlt évszázadokban kiemelkedő szerepe volt Csóron.

A 2., 5. és 6. kép a fenti honlapról származik, a többi felvételt Hári Gyula készítette.