/ nyomtatás

A Csóri Csuka népdalkör

6B. A Csóri Csuka népdalkör
 
A kórus 2000 őszén kezdte munkáját a nyugdíjas egyesület keretein belül. A népdalkör azóta sok változáson ment keresztül, számtalan énekes találkozó, verseny s más fellépés van mögöttük. Többször értek el aranyminősítést, kaptak okleveleket, emléklapokat. Határon kívül is bemutatkozhattak. Elvitték műsorukat Erdélybe, Lengyelországba, Horvátországba is. De talán nem is ez a legfontosabb. Szeretnek hetente összejönni, jókedvűen énekelni, odafigyelni egymásra. Mindannyiuk számára lélekemelő kikapcsolódást jelent a közös éneklés és az összetartozás.

A 2019-es év fontos volt az életükben. Akkor kerültek be Csór község értéktárába, már Csóri Csuka népdalkör néven. A település kulturális életének szerves részei: nemzeti ünnepeken, rendezvényeken, állandó fellépők. Ugyancsak 2019-ben kezdődött az együttműködésük a Vadrózsa citerazenekarral, amelynek egyik tagja, Báthory László népdalkörük művészeti vezetője is. 2019-től a kórust Buresné Mészáros Edit irányítja. A vegyeskaruk férfi tagjai külön is gyakran fellépnek. Műsorukon katonadalokkal, bordalokkal, illetve mulatós dalokkal szoktak szerepelni. A népdalkör első alkalommal 2022-ben szervezte meg a Csóri Csuka Népzenei Fesztivált az ország minden tájáról érkező résztvevőkkel. A kezdeményezés hagyományteremtő értékű, a következő években is folytatódik. 2023-ban a kórus versenybe szállt az Aranypáva díjért, amely a népzenei előadók körében a legmagasabb elismerés. Az első, térségi fordulóból a vegyeskar kimagasló, a férfikar pedig dicséretes eredménnyel jutott tovább az országos fordulóba, amelyre 2024-ben kerül sor.

A kórus legfőbb célja a magyar népdalkincs megőrzése, átadása a fiatalabb generációnak, különösen a tájegységünkhöz s ezen belül a településünkhöz kötődő dalok műsorra tűzése.


A népdalkör vegyeskara (Horváth Lajos felvétele)
 
 

Báthory László és a férfikar tagjai 2021-ben a Csukafesztiválon
 

Jelenet a 2021-es Csukafesztiválról
 

2022-ben a nyugdíjas Ki mit tud? országos döntőjén a vegyeskar és a férfi népdalkör is kiemelt arany minősítésben részesült
 

A népdal szövegét településünkön az 1980-as évek elején gyűjtötte, szövegét lejegyezte Kisari Sándorné, lekottázta Buresné Mészáros Edit